Oceny potraw przedstawionych do konkursu oceniała KAPITUŁA DOBREGO SMAKU, którą tworzyli:
Przewodniczący Kapituły – doc. dr Henryk Lewandowski (Stowarzyszenie Restauratorów Gdańskich),
oraz członkowie: prof. dr hab. Piotr Palich (Akademia Morska w Gdyni), prof. dr hab. Mirosław Boruszczak (WSTiH Gdańsk, dr Tomasz Studzieniecki (Akademia Morska w Gdyni), dr Katarzyna Mysiak (Akademia Morska w Gdyni)
dr Jacek Hałaczkiewicz (Akademia Morska w Gdyni), mgr Bogdan Donke (wiceprezes Pomorskiej Organizacji Turystycznej w Gdańsku, Teresa Suchodolska (wiceprezes stowarzyszenia Academia Europa Nostra), Monika Kopiecka (sekretariat KSOW).
WYNIKI KONKURSU
SZKOŁY GASTRONOMICZNE
I miejsce Złoto Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Sierakowicach
II miejsce Strzebno Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie
III miejsce Bronzowo Łeżka – Powiatowy Zespół Szkół Nr 1 w Kościerzynie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Nr 2 w Nowym Dworze Gdańskim
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Zespół Szkół Agrobiznesu w Człuchowie
KOŁA GOSPODYŃ WIEJSKICH
I miejsce Złoto Łeżka
– Gosp. Agroturystyczne „GOŚCINA” w Kaliskach Kościerskich
II miejsce Strzebno Łeżka – Kolo Gospodyń Wiejskich w Gnieżdżewie
III miejsce Bronzowo Łeżka – Stowarzyszenie „KORONA KASZUB” w Stężycy
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego
Wyróżnienie Zelono Łeżka – Koło Gospodyń Wiejskich w Paczewie
Organizatorem VI Festiwalu Potraw Kaszubskich „Kaszebsczé Jestku” był Gminny Ośrodek Kultury w Somoninie, Samorząd Województwa Pomorskiego, Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego, Starostwo Powiatu Kartuskiego oraz Stowarzyszenie „Przyjazna Wieś Kaszubska” w Somoninie.
Przepis na zwycięskie placki ziemniaczane z cebulką, czosnkiem.
2 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
4 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki
Sól
Pieprz
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.
1 polędwica wieprzowa
1 kg grzybów leśnych
3 duże cebule
Śmietana 12%
Koperek
Sól
Pieprz
¼ kos masła
2 łyżki mąki pszennej
Polędwiczki wieprzowe lekko ugnieść ręką, osolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i usmażyć. Włożyć do brytfanki, podlać wodą i dusić. Osobno usmażyć na maśle cebulkę i dodać grzyby poddusić. Jak zmiękną dodać mięso, razem poddusić, dodać wody… doprawić i na końcu dodać zawiesinę z mąki i śmietanki. Na koniec dodać koperku.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?