18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Rybnych Smaków w Ostrzycach pokazał, na jak wiele sposobów można przyrządzić ryby [ZDJĘCIA]

(J.S.)
W sobotę pod dachem wielkiego namiotu gotowano, smażono ryby z Kaszub. W festiwalu wzięły udział dwie szkoły - z Przodkowa i Somonina, trzy restauracje oraz siedem osób indywidualnych. Przyjechały panie z Głodnicy, Długiego Krza, Lisich Jam, Klukowej Huty. Na oczach widzów powstawały dobrze znane dania - śledzie w sałatce, pstrągi z pieczarkami, rodzynkami, szczupak w octowej zalewie a do tego oryginalne - złoty karaś w sosie śmietanowo-cytrynowym, zupa czeczewska, reba w smietanie po przodkowsku, okoń z pieczarkowym farszem, chips parmezanowy z płotką na szparagach.

Lin w sosie koperkowym Eweliny Pobłockiej z Lisich Jam oraz ekipy kucharzy z Pensjonatu U Stolema w Ostrzycach a także szczupak faszerowany z sosem tatarskim i zupa rybna z pulpecikami w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina - oto zwycięskie potrawy Festiwalu Smaków Rybnych Kaszebscze Rebe w Ostrzycach.
Potrawy i dania oceniła kapituła rybnych smaków - prof. Henryk Lewandowski, prof. Piotr Palich, Jacek Hałaczkiewicz, Tomasz Studzieniecki - przedstawiciele pomorskich szkół wyższych o profilu turystycznym, a do tego fachowcy od kuchni, czyli Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz, z zamkowej kuchni w Gniewie, Kazimierz Żołnowski, mistrz kuchni.
- Chciałbym, by festiwal rybny zagościł w naszym kalendarzu na zawsze - życzy lsobie Marian Kowalewski, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Somoninie, realizator imprezy z ramienia Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby, organizatora festiwalu. - To bardzo fajna promocja Kaszub i naszego bogactwa - ryb.
GOK w Somoninie już dziś zaprasza na 28 września na Festiwal Potraw Kaszubskich Kaszebsczie Jestku do Ostrzyc.

Nagrody

kategoria restauracje
1. Pensjonat U Stolema w Ostrzycach
2. Restauracja Wodny Świat w Ostrzycach
3. Zajazd Ostrzycki w Ostrzycach

kategoria szkoły
1. ZSP w Somoninie, ekipa nr 1
2. SZP w Przodkowie, ekipa nr 1
3. ZSP w Somoninie, ekipa nr 2
4. SZP w Przodkowie, ekipa nr 2

kategoria osoby indywidualne
1. Ewelina Pobłocka z Lisich Jam
2. Urszula Mejer z Głodnicy
3. Aldona Wichert i Iwona Śleszyńska
wyróżnienia
Katarzyna Lis z Długiego Krza
Barbara Węsierska z Długiego Krza
Halina Bobrowska z Głodnicy
Lidia Wiedemann z Klukowej Huty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto