Lin w sosie koperkowym Eweliny Pobłockiej z Lisich Jam oraz ekipy kucharzy z Pensjonatu U Stolema w Ostrzycach a także szczupak faszerowany z sosem tatarskim i zupa rybna z pulpecikami w wykonaniu uczniów z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Somonina - oto zwycięskie potrawy Festiwalu Smaków Rybnych Kaszebscze Rebe w Ostrzycach.
Potrawy i dania oceniła kapituła rybnych smaków - prof. Henryk Lewandowski, prof. Piotr Palich, Jacek Hałaczkiewicz, Tomasz Studzieniecki - przedstawiciele pomorskich szkół wyższych o profilu turystycznym, a do tego fachowcy od kuchni, czyli Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Mariusz Gachewicz, z zamkowej kuchni w Gniewie, Kazimierz Żołnowski, mistrz kuchni.
- Chciałbym, by festiwal rybny zagościł w naszym kalendarzu na zawsze - życzy lsobie Marian Kowalewski, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Somoninie, realizator imprezy z ramienia Lokalnej Grupy Rybackiej Kaszuby, organizatora festiwalu. - To bardzo fajna promocja Kaszub i naszego bogactwa - ryb.
GOK w Somoninie już dziś zaprasza na 28 września na Festiwal Potraw Kaszubskich Kaszebsczie Jestku do Ostrzyc.
Nagrody
kategoria restauracje
1. Pensjonat U Stolema w Ostrzycach
2. Restauracja Wodny Świat w Ostrzycach
3. Zajazd Ostrzycki w Ostrzycach
kategoria szkoły
1. ZSP w Somoninie, ekipa nr 1
2. SZP w Przodkowie, ekipa nr 1
3. ZSP w Somoninie, ekipa nr 2
4. SZP w Przodkowie, ekipa nr 2
kategoria osoby indywidualne
1. Ewelina Pobłocka z Lisich Jam
2. Urszula Mejer z Głodnicy
3. Aldona Wichert i Iwona Śleszyńska
wyróżnienia
Katarzyna Lis z Długiego Krza
Barbara Węsierska z Długiego Krza
Halina Bobrowska z Głodnicy
Lidia Wiedemann z Klukowej Huty
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?