18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ostrzyce.Czernina, kaczka, szczupak, zupa z brukwi i pstrąg bohaterami Festiwalu Potraw Kaszubskich

(J.S.)
Kaczka konfitowana po kaszubsku na modrej kapuście w towarzystwie dyni i ziemniaków zasmażanych ze szklistym żółtkiem w duecie sosu żurawinowego i gruszki dała Powiatowemu Zespołowi nr 1 w Kościerzynie – Ekonomikowi pierwsze miejsce w kategorii szkół gastronomicznych na V Festiwalu Potraw Kaszubskich Kaszebsczie Jestku 2012.

Wieloosobowe jury oceniało potrawy i obiady kaszubskie przygotowane przez dwa podmioty gastronomiczne, sześć szkół gastronomicznych oraz pięć kół gospodyń wiejskich.

Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie przygotował faszerowanego szczupaka, Zespól Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie kaczkę pomorska z czerwoną kapustą i kopytkami, zaś Zespół Szkół w Przodkowie „mięso po gdańsku w cieście francuzkiem”.

Drugie miejsce w tej kategorii przypadło ZSP w Somoninie, zaś trzecie – młodym kucharzom z Bytowa.
Wyróżniono ekipy z Zespołu Szkół nr 2 z Nowego Dworu Gdańskiego, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Rumi oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa.

Smakowicie gotowały ekipy Restauracji Biały Miś z Wieżycy oraz Hotelu pod Orłem z Kartuz. Wygrała ta druga ekipa, podbijając podniebienia jury kaszubską zupą z żółtej brukwi na gęsinie, pstrągiem po kaszubsku w sosie borowikowym podanym z racuszkiem warzywnym. Obie piękne przybrały swoje stoiska pachnącymi ziołami. Tłumy oblegały minikuchnię z Restauracji Biały Miś – jako konkursową potrawę jej kucharze przygotowali sztepkę z pulkam, czyli sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach oraz leberkę – pasztetową podaną na grzance z kiszonym ogórkiem. Ale nie na tym skończyły się serwowane tu smakołyki.

Panie z kół gospodyń wiejskich zachwyciły daniami z kaszubskiej wsi.
Pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego za niepowtarzalną „czerninę z bulwoma”, drugie - Stowarzyszenie Nasza Chata Kościerzyna za okrasę kaszubską, a Kółko Rolnicze KGW w Gnieżdżewie – za śledzia z pulkami. Wyróżniono KGW z Koloni i Paczewa.

Z okazji piątej edycji festiwalu także do rąk jury – które obiektywnie, pracowicie i rzetelnie oceniało potrawy – trafiły drewniane łyżki.

A festiwalowi towarzyszyły pokazy kulinarne w wykonaniu Krzysztofa Wierzby – mistrza w rzeźbieniu owoców, Krzysztofa Szulborskiego i Kazimierza Żołnowskiego – mistrzów kuchni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ostrzyce.Czernina, kaczka, szczupak, zupa z brukwi i pstrąg bohaterami Festiwalu Potraw Kaszubskich - Kartuzy Nasze Miasto

Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto