Wieloosobowe jury oceniało potrawy i obiady kaszubskie przygotowane przez dwa podmioty gastronomiczne, sześć szkół gastronomicznych oraz pięć kół gospodyń wiejskich.
Zespół Szkół Ekonomiczno-Rolniczych w Bytowie przygotował faszerowanego szczupaka, Zespól Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie kaczkę pomorska z czerwoną kapustą i kopytkami, zaś Zespół Szkół w Przodkowie „mięso po gdańsku w cieście francuzkiem”.
Drugie miejsce w tej kategorii przypadło ZSP w Somoninie, zaś trzecie – młodym kucharzom z Bytowa.
Wyróżniono ekipy z Zespołu Szkół nr 2 z Nowego Dworu Gdańskiego, Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Rumi oraz Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa.
Smakowicie gotowały ekipy Restauracji Biały Miś z Wieżycy oraz Hotelu pod Orłem z Kartuz. Wygrała ta druga ekipa, podbijając podniebienia jury kaszubską zupą z żółtej brukwi na gęsinie, pstrągiem po kaszubsku w sosie borowikowym podanym z racuszkiem warzywnym. Obie piękne przybrały swoje stoiska pachnącymi ziołami. Tłumy oblegały minikuchnię z Restauracji Biały Miś – jako konkursową potrawę jej kucharze przygotowali sztepkę z pulkam, czyli sos śledziowy z ziemniakami w mundurkach oraz leberkę – pasztetową podaną na grzance z kiszonym ogórkiem. Ale nie na tym skończyły się serwowane tu smakołyki.
Panie z kół gospodyń wiejskich zachwyciły daniami z kaszubskiej wsi.
Pierwsze miejsce zajęło Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego za niepowtarzalną „czerninę z bulwoma”, drugie - Stowarzyszenie Nasza Chata Kościerzyna za okrasę kaszubską, a Kółko Rolnicze KGW w Gnieżdżewie – za śledzia z pulkami. Wyróżniono KGW z Koloni i Paczewa.
Z okazji piątej edycji festiwalu także do rąk jury – które obiektywnie, pracowicie i rzetelnie oceniało potrawy – trafiły drewniane łyżki.
A festiwalowi towarzyszyły pokazy kulinarne w wykonaniu Krzysztofa Wierzby – mistrza w rzeźbieniu owoców, Krzysztofa Szulborskiego i Kazimierza Żołnowskiego – mistrzów kuchni.
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?