Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak smakują Kaszuby? W Poznaniu uznali, że nasza żurawina zasługuje na złoty medal!

(EDA)
Żurawina z Kaszub została doceniona w ogólnopolskim konkursie. Spośród pięćdziesięciu produktów reprezentujących różne zakątki kraju, to właśnie ona otrzymała złoty medal.

Konkurs Smaki Regionów organizowany podczas Targów w Poznaniu to kulinarne El Dorado, pełne oryginalnej i smacznej żywności. Jak podkreślają organizatorzy, wszystkie produkty są przygotowywane przez wystawców w oparciu o dawne receptury. Musi być ekologicznie i zdrowo. Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata, w Poznaniu zaprezentowała żurawinę z Kaszub ucieraną na surowo. Ta, okazała się prawdziwym hitem. Na tyle zachwyciła jury, że to postanowiło przyznać jej Złoty Medal.

- Złoty medal targów dla żurawiny ucieranej na surowo jest dla mnie dużym powodem do radości - mówi Halina Rogińska. - Byłam jedyną osobą z województwa pomorskiego, która otrzymała nagrodę w tym konkursie. Cieszę się, że ten owoc jest doceniany. Czasami bardziej w Polsce niż na samych Kaszubach.

Na tym nie koniec wyróżnień. Żurawina ucierana na surowo otrzymała też Perłę 2018 za najlepszy polski regionalny produkt żywnościowy. Warto dodać, że jest to już druga Perła dla Haliny Rogińskiej.

od 7 lat
Wideo

21 kwietnia II tura wyborów. Ciekawe pojedynki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto