Zimą lubelscy producenci i wytwórcy świętowali wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych setnego produktu. Były to kartoflaki woleńskie, przysmak z Woli Osowińskiej koło Radzynia Podlaskiego.
Na Liście Produktów Tradycyjnych znajdziemy też m.in. wytwarzane w tradycyjny sposób wędliny, ciasta, sery, miody, przetwory z warzyw i owoców.
Lista Produktów Tradycyjnych ma na celu przede wszystkim rozpowszechnianie informacji o wyrobach, daniach i smakołykach wytwarzanych tradycyjnymi metodami, we-dług starych receptur w danym regionie.
Aby produkt został wpisany na listę, wnioskodawca musi m.in. udokumentować, że był on wytwarzany co najmniej 25 lat temu. W dokumentach musi się też znaleźć informacja o składzie potrawy i ewentualnych zmianach, jakie zostały wprowadzone do receptury.
Zgodnie z procedurą, wnioski składane przez producentów i wytwórców akceptuje i zgłasza do Ministerstwa Rolnictwa marszałek województwa lubelskiego.
Kalendarz siewu kwiatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?