Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lista specjałów z regionu jest długa

Edyta Okoniewska
Masz ochotę na herbatę lipową, pikle kaszubskie czy kociewskie kluski ziemniaczane? Najprostszym sposobem, aby spróbować tych produktów tradycyjnych, jest wybranie się do kwatery agroturystycznej, która w swojej ofercie serwuje te przysmaki.

Pozostałym podmiotom trudniej jest wprowadzić do obrotu regionalne specjały. Niestety, przepisy sanitarne, jak i weterynaryjne wciąż nakładają na zainteresowanych wiele dość trudnych do zrealizowania wymogów. O tym, jakie warunki trzeba spełnić i dlaczego warto na dobre zająć się produktami regionalnymi mówiono podczas konferencji zorganizowanej w Starej Kiszewie. Uczestniczyło w niej ponad sto osób, co dowodzi, że zainteresowanie tematem jest naprawdę duże.

Warto dodać, że województwo pomorskie zajmuje pierwsze miejsce na liście produktów tradycyjnych, prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Producenci żywności z naszego regionu zarejestrowali już 113 wyrobów. Okazuje się, że najłatwiej jest wprowadzić je do obrotu gospodarstwom agroturystycznym, które w ramach swojej działalności na co dzień serwują posiłki. To jest świetnym wabikiem na turystów.

- Wypoczywając w kwaterach, chcą oni spróbować regionalnych specjałów - mówi Alicja Wacholc, właścicielka kwatery agroturystycznej w Lipach. - To daje nam duże możliwości.

Na koniec dodajmy, że zainteresowanie żywnością wysokiej jakości jest światowym trendem.

- Zależy nam na tym, aby urynkowić produkty tradycyjne - mówi Edyta Klasa z Urzędu Marszałkowskiego. - Dlatego też chcielibyśmy pomóc rolnikom w przebrnięciu przez wszystkie przepisy, np. weterynaryjne, aby mogli oni utworzyć wzorcowe gospodarstwa, zajmujące się sprzedażą produktów tradycyjnych.

Przyjmowanie wniosków o wpis na listę produktów należy do marszałka, który przesyła je do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Produkt może zgłosić każdy wytwórca, przedsiębiorstwo, osoba prywatna i stowarzyszenie. Wiele produktów zgłaszają koła gospodyń wiejskich. Jednak nie każdy wyrób może znaleźć się na liście. Jednym z warunków jest udowodnienie, że dana receptura jest wykorzystywana niezmiennie od co najmniej 25 lat, wykonywana przy użyciu tych samych tradycyjnych metod i ma ścisły związek z regionem. Na poparcie wniosku warto zacytować źródła historyczne, w których zgłaszany produkt jest wymieniany i opisywany.

Gdzie możesz szukać produktów tradycyjnych
Choć obecnie produkty tradycyjne najłatwiej kupić w kwaterach agroturystycznych, to możesz ich szukać również podczas imprez promujących region. W Gdańsku co roku organizowane jest Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego. Odbywa się ono w ostatnią niedzielę maja. Poza tym istnieje sieć Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego, która zrzesza wytwórców takiej żywności.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto