Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Smaki Regionów 2014. Kaszuby promowały truskawki i inne produkty [ZDJĘCIA]

Bartosz Cirocki
Na targach Smaki Regionów 2014 w Poznaniu nie zabrakło producentów z Kaszub. Produkty z tego regionu promowali m.in. przedstawiciele Stowarzyszenia Producentów Truskawek i Stowarzyszenia Kobiet Zgorzałego.

W dniach 27 – 30 września 2014 roku w Poznaniu odbyły się targi Smaki Regionów. Kolejny raz udział wzięli w nim wystawcy z Kaszub, m.in. Zakład Przetwórstwa Mięsa Andrzej Kąkol z Mojuszewskiej Huty, Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne „Kościerska Chata”, Drobgen z Tuchlina.

Mocno swą obecność zaakcentowali przedstawiciele Kaszubskiego Stowarzyszenia Producentów Truskawek: Witold i Karolina Penkowscy i Andrzej Klasa. Na zaproszenie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi przygotowali stoisko promujące truskawki kaszubskie. Wobec braku świeżych owoców, smak truskawek promowali w postaci konfitur z truskawki kaszubskiej ekologicznej, koktajlów i soków.

Truskawkowe stoisko odwiedzili m.in. zastępca szefa Kancelarii Prezydenta RP Dariusz Młotkiewicz oraz minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki. Ekspozycja wzbudzała też zainteresowanie mediów i na antenie TVP zaprezentowany został produkt z Kaszub z Chronionym Oznaczeniem Geograficznym – kaszebsko malena.

- Targi z żywnością regionalną i tradycyjną wzbudzają z roku na rok coraz większe zainteresowanie, żywność ta cieszy się dużym popytem, coraz więcej konsumentów kupuje produkty regionalne uważając je za smaczniejsze i zdrowsze - podkreśla Andrzej Klasa. - Dobrze że produkty z Kaszub są widoczne na renomowanych targach bo jest to doskonała okazja promocji nie tylko naszej lokalnej żywności, ale także naszej kultury, naszego regionu.

Na targach bardzo efektownie zaprezentowało się też stoisko województwa Pomorskiego, które współtworzyło m.in. Stowarzyszenie Kobiet Zgorzałego. Cała ekspozycja w kształcie kwadratowego statku robiła duże wrażenie i zajęła II miejsce w konkursie na najlepszą promocję regionu.

- Miałyśmy ryby z Jezior Raduńskich - sielawę i okonia opiekanego w occie, chleb ze smalcem, sernik, rogale drożdżowe, sok truskawkowy, nalewki, zupę ziemniaczaną i rękodzieło - wylicza Zyta Górna, prezes stowarzyszenia. - Odwiedziły nas media i radni Sejmiku Województwa Pomorskiego, dyrektor Sumisławski, dyrektor Dariusz Goszczyński z departamentu Rynków Rolnych w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, doktor Grzegorz Russak. Wystawcy mogli liczyć na dobrą współpracę z Małgosią Polak z Urzędu Marszałkowskiego.

Wcześniej "Zgorzałki" brały udział w targach w Katowicach.

Zostałyśmy zaproszone przez organizatora Marka Kijaka - informuje Zyta Górna.- Miałyśmy do dyspozycji domek drewniany na Ulicy Staromiejskiej .Częstowaliśmy gości świeżo pieczonymi kuchami na stoisku, chlebem ze smalcem ,sokami truskawkowymi, nalewkami, miałyśmy też rękodzieła. Po raz drugi spotkałam się z wiceprezydentem Katowic Michałem Luty, rozmawiając o naszym udziale w jarmarku za rok. Wspólnie z wydziałem promocji miasta ogłosiliśmy konkurs na facebooku "co to jest młodzowi kuch?". Zorganizowano też wycieczkę dla kibiców, a pani Ania nas zabrała na Nikiszowiec londyńskim autobusem.

nadesłane, oprac. bc

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na kartuzy.naszemiasto.pl Nasze Miasto