W hotelu PRIMAVERA w Jastrzębiej Górze odbył się I Ogólnopolski Turniej Kulinarny „PRIMA ZDROWIE 2018”.
- Był to konkurs skierowany do młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół gastronomicznych z naszego regionu - mówi Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel w PZS nr 1 w Kościerzynie. - Turniej miał na celu ukazanie zmian trendu kulinarnego w stronę zdrowia, oraz wyłonienie talentów, które w przyszłości będą reprezentowały zdrowe oblicze gastronomii, promując ideę wellness cooking.
Tematem przewodnim turnieju była żurawina z Kaszub. Do konkursu zgłosiły się szkoły z Władysławowa, Pucka, Wejherowa, Słupska, Kościerzyny oraz Kłanina. Dania uczniów oceniało jury, któremu przewodniczył Pascal Brodnicki.
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie reprezentował Aleksander Kopras z klasy 2 TŻ oraz Sandra Jakubowska z klasy 3 TŻ, którzy przygotowali: polędwicę z dorsza zapiekaną pod masłem żurawinowym, flambirowane w nalewce żurawinowej pieczone warzywa z korą sosny, bułeczki z żurawiną i czarnuszką, sos waniliowo - kurkumowy, chipsy ze skóry dorsza, popiół z trawy żubrowej, wiórki ogórkowe.
Zespół z Kościerzyny zajął 1 miejsce w tym turnieju, za które otrzymał cenny sprzęt gastronomiczny. Opiekunem uczniów był Tomasz Grzegorzewski.
Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?