Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś na kiszonej kapuście

Jak ją przyrządzić?
Gęś dzielimy...
fot. pixaby.com

Gęsina i Święto Niepodległości w Trójmieście. Co na stole na 100 lecie niepodległości w Gdańsku, Gdyni i Sopocie? [przepisy]

Gęś na kiszonej kapuście Jak ją przyrządzić? Gęś dzielimy na ćwiartki. Dwa udka, dwie piersi nacieramy zmiażdżonym czosnkiem zmieszanym ze świeżym majerankiem, solą i czarnym pieprzem grubo zmielonym. Wstawiamy na parę godzin do lodówki pod przykryciem. Potem nagrzewamy mocno piekarnik (do 200 stopni) i na kwadrans wkładamy poćwiartowanego ptaka. On się tylko zetnie. Kucharze mówią "zamknie". Następnie podpieczone kawałki wkładamy do brytfanny wypełnionej świeżą kiszoną kapustą (nieodciskaną) wymieszaną z różnymi leśnymi grzybami (suszonymi), liśćmi laurowymi, angielskim zielem, startą gałką muszkatołową, gałązkami tymianku. Podlewamy odrobinę dobrym porterem i dusimy. Aż do miękkości, podlewając w miarę potrzeby wspomnianym piwem. Krzysztof Kucharski

Zobacz również

Tomasz Tułacz: Gdybyśmy strzelili bramkę, mecz mógł się inaczej ułożyć

Tomasz Tułacz: Gdybyśmy strzelili bramkę, mecz mógł się inaczej ułożyć

Historyczny dzień Stali Gorzów. W drużynie pojechali sami debiutanci

Historyczny dzień Stali Gorzów. W drużynie pojechali sami debiutanci

Polecamy

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Co wiedzą o tobie aplikacje fitness? Zobacz, jakie dane zbierają takie programy

Burza przeszła przez Pomorze. Zalany miasto i 23 interwencje strażaków

Burza przeszła przez Pomorze. Zalany miasto i 23 interwencje strażaków