Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Magia świąt zawitała do Centrum Integracji Społecznej w Kościerzynie

Joanna Surażyńska
Joanna Surażyńska
Centrum Integracji Społecznej w Kościerzynie
Wszystko za sprawą inicjatywy realizowanej wspólnie z seniorami, dziećmi ze Szkoły Podstawowej nr 4 w Kościerzynie i uczestnikami Centrum Integracji Społecznej w Kościerzynie.

Tym razem dzieci i seniorzy wspólnie piekli i dekorowali pierniczki. Spotkaniu towarzyszył również śpiew kolęd. Wszyscy byli pod wrażeniem, jak dzieci pięknie znają i śpiewają nie tylko polskie kolędy, ale również w regionalnym języku - kaszubskim. Pyszne pierniczki wraz ze świątecznymi ozdobami wykonanymi przez uczestników warsztatu krawiecko-rękodzielniczego zostały przekazane do Szpitala Specjalistycznego w Kościerzynie - na oddział pediatryczny.

Oto prosty przepis na przygotowanie świątecznych pierniczków:

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 100 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (możesz użyć gotowej mieszanki lub przygotować własną z cynamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej)
  • 500 g mąki pszennej (oraz trochę do posypania blat)
  • opcjonalnie: skórka otarta z jednej pomarańczy lub cytryny
  • lukier do dekoracji (cukier puder wymieszany z odrobiną wody)

Instrukcje:

  • W garnku podgrzej miód, masło, cukier oraz przyprawę do momentu rozpuszczenia składników. Zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.
  • Dodaj jajko, żółtko, sodę oczyszczoną i skórkę otartą z pomarańczy/cytryny do mieszanki miodowej. Wymieszaj wszystko.
  • Stopniowo dodawaj mąkę, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto. Możesz użyć miksera lub wyrobić ciasto ręcznie.
  • Zawin ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na co najmniej 2 godziny (lub najlepiej przez noc).
  • Po schłodzeniu ciasta, rozwałkuj je na lekko posypanej mąką powierzchni na grubość około 5 mm.
  • Wycinaj foremkami różne kształty pierniczków (gwiazdki, choinki, serca itp.) i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 10-12 minut, aż pierniczki zaczną lekko się rumienić.
  • Po wystudzeniu, możesz udekorować pierniczki lukrem, dodając ewentualnie barwniki spożywcze lub posypki.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi, domowymi świątecznymi pierniczkami.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto