W skrócie
Babeczki marchewkowe to gratka dla wielbicieli ciasta marchewkowego. Robi się je bardzo szybko dosłownie z kilku składników. Pieczenie babeczek również nie trwa długo. W czterdzieści minut masz pyszny, słodki wypiek, który idealnie sprawdzi się np. na Wielkanoc. Babeczki marchewkowe są mięciutkie i pięknie pachną pomarańczami. Proponuję przygotować do nich wyśmienity i bardzo prosty lukier pomarańczowy. Możesz także ozdobić je skórką z pomarańczy lub posiekanymi pistacjami.
Babeczki marchewkowe – przepis na pyszne babeczki wielkanocne
Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia
Porcja: ok. 20 babeczek
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 3 szklanki startej marchewki,
- 250 g mąki pszennej,
- 4 jaja,
- szklanka oleju roślinnego,
- szklanka cukru,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Na lukier pomarańczowy:
- szklanka cukru pudru,
- ¼ szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- skórka otarta z pomarańczy.
Polecam także: Najlepsze ciasta bez pieczenia. Wypróbuj niezawodne słodkości
Jak zrobić babeczki marchewkowe?
- Nagrzałam piekarnik do 180 stopni.
- W dużej misce zmiksowałam mąkę, jajka, olej, proszek do pieczenia i sodę.
- Dodałam startą marchewkę, sól, cynamon i wymieszałam całość.
- Ciasto nałożyłam łyżką do wysmarowanym tłuszczem foremek na babeczki.
- Wstawiłam babeczki do piekarnika i piekłam 25 minut.
- W tym czasie przygotowałam lukier pomarańczowy: cukier puder wymieszałam z sokiem z pomarańczy i podgrzałam na wolnym ogniu.
- Przestudzone babeczki posmarowałam lukrem i posypałam skórką z pomarańczy.
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?