Kościerzyna: Cukier na wagę złota
Co się dzieje z cukrem? To pytanie zadało sobie wielu mieszkańców powiatu kościerskiego, którzy przyzwyczajeni do tego, że w sklepach niczego nie brakuje,[zobaczyło puste półki tam, gdzie zwykle stał cukier. Żeby kupić upragniony towar, trzeba było ruszyć w miasto na poszukiwania
- To się jeszcze nie zdarzyło, żeby w największych sklepach zabrakło cukru - mówi Anna Wolińska z Kościerzyny. - Oczywiście nie wszędzie, ale jednak wiele punktów świeciło pustkami. To w końcu podstawowy towar i zaskoczył mnie jego brak.
Lipiec i sierpień 2022 to czas przygotowywania zapraw na zimę. Cukier, oprócz owoców i warzyw, to w większości obowiązkowy składnik przetworów. Niezbędny jest do kompotów, dżemów, a nawet ogórków. Nic dziwnego, że potrzeba go teraz więcej niż w innych miesiącach.
Ale ekonomiczne doniesienia z kraju i ze świata też zrobiły swoje. Cukrowa panika dotarła też do Kościerzyny.
- Zewsząd docierają informacje o kryzysie i więcej osób decyduje się robić zapasy na zimę - mówi Maria Lończyk z Kościerzyny. - Widzę już po rodzinie i znajomych, że teraz częściej robią przetwory z owoców i warzyw. Kiedy trzeba będzie zapłacić rachunek za prąd i gaz może się okazać, że na surówkę już nie wystarczy pieniędzy. Wówczas takie buraczki czy ogórki przyniesione z piwnicy będą smakowały jeszcze lepiej.
- Cukier w miesiącach letnich zawsze był droższy niż zimą. Takie prawo rynku, że jak jest na coś większe zapotrzebowanie, to musi być droższe - dodaje Karolina. - Jeśli ktoś przygotowywał przetwory, to zawsze przed sezonem robił zapasy cukru, bo był tańszy.
Drożyzna coraz mniej zaskakuje. Jeśli już uda się upolować cukier, to jego kilogram w popularnych sieciówkach spożywczych kosztuje ok. 5 zł.
W mniejszych sklepach bywa, że trzeba zapłacić nawet 6 zł.
- Zawsze robiłam kompoty z truskawek, czereśni, czy wiśni, ale przy tych cenach to zastanawiam się, czy to się jeszcze opłaci. I owoce drogie i cukier - mówi Justyna. - Z drugiej strony nie ma to jak naturalne przetwory zamiast produkty z masą konserwantów, a w zdrowie warto inwestować.
Mieszkańcy Kościerzyny boją się, że będzie drożej
Eksperci z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu, którzy na bieżąco zbierają informacje o plonach i wydajności podkreślają, że w tym zakresie nie wydarzyło się nic, co mogłoby spowodować braki cukru.
- Nic niepokojącego się w tej kwestii nie dzieje, a plony są porównywalne w ciągu ostatnich lat - mówi pracownik PODR w Lubaniu. - Możliwe, że jest po prostu większe zapotrzebowanie w tym okresie.
Warto przypomnieć, że bywały już momenty, kiedy półki z olejem także świeciły pustkami. Ten produkt na szczęście był uzupełniany. Tylko cena nie wróciła do dawnego stanu...
Kościerzyna i okolice: Konsumenci wykupują ze sklepów wszystko, co się da. "Polacy pamiętają puste półki" - tłumaczy ekspert
Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?