Dzień Dobry TVN gościł w pow. kościerskim. Halina Rogińska i Barbara Sałata piekły tradycyjne pączki

Edyta Łosińska-Okoniewska
Udostępnij:
Widzowie mogli zobaczyć, jak na Kaszubach świętowano Tłusty Czwartek

Kaszubskie pączki są najlepsze. Przekonywały o tym widzów w całej Polsce Barbara Sałata i Halina Rogińska z Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. Kamery Dzień Dobry TVN zawitały do Wiela w gm. Karsin.

Obie panie piekły pączki i purcle według dawnych, kaszubskich receptur. Co więcej, ekipa mogła spróbować również tych przysmaków z żurawiną. Jak wiadomo, stowarzyszenie promuje żurawinę, która ma wiele wspaniałych właściwości prozdrowotnych.

- Jednym z naszych założeń jest pielęgnowanie tradycji, cieszę się więc, że mogłyśmy pokazać, jak przygotować pączki i purcle, które będą smakowały nie tylko w Tłusty Czwartek - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata.

Halina Rogińska zdradziła, że Tłusty Czwartek na Kaszubach jest długoletnią tradycją. Ten dzień świętuje się całymi rodzinami już od 100 lat. Wtedy to gospodynie pieką pączki i purcle. Do pracy angażują swoje dzieci i wnuki, którym przekazują wielopokoleniowe przepisy.

- Purcle były takim początkiem pieczenia ciast na Kaszubach. Potem panie doszły do wniosku,  że pączusie można nadziać żurawiną, konfiturą czy marmoladą. Purcle to są placuszki, które się układa bezpośrednio do tłuszczu i one mają ciekawe końcówki - powiedziała w programie Dzień Dobry TVN Halina Rogińska.

Z czego słyną kaszubskie pączki? Gospodynie zdradziły w programie, że różnica dostrzegalna jest w nadzieniu i metodzie wyrabiania ciasta. Każda z pań domu ma swoją indywidualną recepturę, do której dodaje nietypowy składnik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Polscy strażacy znów w akcji. Pomogą Francuzom gasić pożary

Materiał oryginalny: Dzień Dobry TVN gościł w pow. kościerskim. Halina Rogińska i Barbara Sałata piekły tradycyjne pączki - Kościerzyna Nasze Miasto

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie