Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Festiwal Żurawiny w Dobrogoszczy. Występy kabaretów i mnóstwo dobrego smaku. Co można zrobić z żurawiny?

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
VII Festiwal Żurawiny w Dobrogoszczy stał się okazją do spróbowania fantastycznej zupy żurawinowej, poznania lokalnych artystów i spędzenia aktywnego weekendu podczas rajdu rowerowego. W konkursie kulinarnym zwyciężył królik z żurawiną Joanny Lipskiej.

Żurawina królowała w Dobrogoszczy. Siódmy festiwal przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów. To jedna z nielicznych imprez w regionie, która nie została odwołana przez koronawirusa. Warto nadmienić, że tegoroczne hasło festiwalu brzmiało: "Szczepionka żurawinowa".

Uczestnicy rajdu rowerowego, którzy na Festiwal Żurawiny przyjechali z różnych regionów Polski mieli okazję poznać piękne krajobrazy Kaszub, a także miejsca w których rośnie żurawina. Osoby, które podczas wizyty na bagnach zebrały najwięcej owoców, wygrały weekend w gospodarstwie agroturystycznym. Nagrodę zdobyli Ewa i Paweł Miszkowie.

Sporo kulinarnych emocji jak zwykle dostarczył konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę z żurawiny. Uczestnicy wykazali się kreatywnością, a I miejsce zdobyła Janina Lipska, która przygotowała królika z żurawiną. Druga nagroda trafiła do Katarzyny Zdrojewskiej za gęsią wątróbkę w konfiturze żurawinowej, trzecia zaś powędrowała do Haliny Rogińskiej, która przygotowała karasia w śmietanie z żurawiną.

Najlepsi kucharze w regionie przygotowali zupę żurawinową, a także rybną z żurawiną, ciecierzycą i mleczkiem kokosowym udowadniając, że warto łączyć smaki, aby uzyskać wyjątkowy efekt.

O dobry humor zadbały kabarety. Na scenie w Dobrogoszczy wystąpili tacy artyści jak: Sąsiadki Aparatki z Wielkiego Klincza, kabaret EWG, a także HENIO i Feel Good.

- Ciesze się ogromnie, że festiwal przyciągnął tak wiele osób, które podczas rajdu poznały piękne zakątki powiatów kościerskiego i kartuskiego, a w Dobrogoszczy mogły spędzić radosne chwile na wspólnej biesiadzie - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata, które jest organizatorem imprezy. Żurawina to niezwykły owoc i warto poznać jego wspaniałe właściwości.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Dlaczego chleb podrożał? Ile zapłacimy za bochenek?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto