Grzyby obrodziły w kaszubskich lasach! W koszach najczęściej lądują podgrzybki, kurki i rydze. Jak zrobić zupę grzybową?

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Grzybiarze zacierają ręce. Wreszcie z leśnych spacerów wracają z pełnymi koszami. Najwięcej obecnie można znaleźć podgrzybków, kurek czy rydzów. Niektórzy rezerwują na Kaszubach weekendy połączone z odkrywaniem miejsc, w których można znaleźć grzyby.

Zamiast siedzieć w dom przed telewizorem warto szykować kosze i nożyki. W kaszubskich lasach grzybowe żniwa. Natura sowicie wynagradza tygodnie posuchy. Z obfitych zbiorów cieszą się zarówno doświadczeni grzybiarze jak i kompletni amatorzy. I jedni i drudzy nie wrócą z lasu z pustymi rękami.

A co najczęściej można znaleźć?

- Najwięcej jest obecnie podgrzybków, kurek i pojawiają się też rydze - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. - Uważam, że grzyby to doskonały wabik, aby przyjechać w kaszubskie lasy. Po pierwsze są czyste i przejrzyste, a po drugie odpoczywa się w nich doskonale.

Właściciele kwater agroturystycznych przyznają, że wiele osób wynajmuje pokoje na weekendy właśnie z myślą o grzybobraniu. To doskonały sposób na odpoczynek, a gospodarze służą pomocą.

- Zabieram często moich gości w nasze piękne lasy i pokazuję miejsca, gdzie mogą liczyć na udane zbiory - mówi Halina Rogińska. - Bywa, że później spotykam ich, gdy przyjeżdżają już na własną rękę. Można powiedzieć, że nasze okolice pokochało Trójmiasto, o czym świadczą rejestracje aut zostawianych przy drogach. Zdarza się też, że uczę turystów jak przygotować grzyby, bo żeby cieszyć się w pełni ich smakiem i aromatem, to warto znać pewne sposoby.

Wprawieni w bojach grzybiarze mają swoje miejsca, ba - wiedzą nawet, pod którym drzewem szukać grzybów. Kurki lubią sosny i świerki, czasem można je też znaleźć pod brzozami, bukami i dębami. Koźlarze rosną głównie pod brzozami, dlatego niektórzy nazywają je „brzozakami”. Prawdziwki zwykle pojawiają się w lasach iglastych, pod świerkami i sosnami. Lubią lasy niezbyt stare, z jagodziskami, o nie przesuszonym podłożu. Spore okazy można jednak znaleźć pod leciwymi dębami z wysoką ściółką. Podgrzybki zaś w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami, czasem też w lasach liściastych, pod dębami i bukami.

Polska jest jednym z nielicznych krajów, gdzie obyczaj grzybobrania jest żywy. Tradycja rodzinna, zakładowych wycieczek, zorganizowanych grup, od lat rozbrzmiewa gwarem w naszych lasach. Miłośnicy grzybobrania nie mają obecnie powodów do narzekań. Niestety, taki urodzaj sprawia, że do lasu wybierają się też mniej doświadczeni grzybiarze, a to oznacza, że o pomyłki łatwo.

Wybierając się do lasu warto zapoznać się z kodeksem grzybiarza, który pozwoli uniknąć wielu błędów:

  • zbieramy tylko te grzyby, co do których jesteśmy pewni, że są jadalne,
  • nie wolno rozpoznawać trujących gatunków grzybów tylko na podstawie gorzkiego smaku,
  • nie należy zbierać grzybów zbyt młodych, ponieważ nie wszystkie cechy potrzebne do ich identyfikacji są wykształcone,
  • najwięcej grzybów trujących występuje wśród grzybów blaszkowych,
  • grzyby należy wykręcać z podłoża, a miejsca po nich przykrywać mchem lub ściółką leśną, dzięki czemu zapobiegniemy wysychaniu grzybni,
  • zbieramy do wiklinowych koszyków, nigdy do toreb foliowych, gdzie na pewno się pokruszą i nabiorą szkodliwych właściwości.

Jeśli nie jesteś pewny czy zebrane grzyby są jadalne, skorzystaj z porady eksperta. Można to zrobić bezpłatnie m.in. w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie.

Zupa grzybowa Haliny Rogińskiej.

Składniki:

  • ok. 1 kg grzybów ( płachetka, kozi broda, rydze, kurki itd.)
  • boczek parzony
  • 3 litry wody
  • marchewka, pietruszka, ziemniaki
  • masło klarowane
  • cebula
  • 2 łyżki maki do zaklepania
  • ¼ l śmietanki
  • 1 żółtko
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól

Wykonanie:
Do naczynia wlać wodę, dodać boczek parzony, warzywa, listek laurowy, ziele angielskie, sól. Gotować ok. 30 min.
Z mąki, żółtka i śmietanki robimy zawiesinę. Na patelnię włożyć masło klarowane, cebulę, smażyć ok. 10 min. Następnie dodać umyte, pokrojone w paseczki grzyby. Smażymy do momentu, aż wygotuje się sok z grzybów. Do gotującego wywaru z warzyw dodajemy upieczone grzyby. Zabielamy zawiesiną ze śmietanki, żółtka i mąki.

Marek Jakubiak o wywiadzie posłanki Urszuli Zielińskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie