W czwartek 17.12.2020 r. o godz. 9.27 w Halina Rogińska w TVN przygotuje śledzie z żurawiną, sałatkę śledziową i śledzia w zalewie octowej. To już kolejny występ w telewizji w tym roku. W lutym Kościerska Chata przekonywała widzów Dzień Dobry TVN, że najlepsze są kaszubskie pączki. Na ekranie gotowały wówczas Barbara Sałata i Halina Rogińska, a kamery zawitały do Wiela w gm. Karsin.
Obie panie piekły pączki i purcle według dawnych, kaszubskich receptur. Co więcej, ekipa mogła spróbować również tych przysmaków z żurawiną. Jak wiadomo, stowarzyszenie promuje żurawinę, która ma wiele wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Tym razem jest czas na śledzie.
- Program na żywo nie jest łatwy, podczas nagrania trzeba być przygotowanym na wszystko - mówi Halina Rogińska. - Jednak staramy się pokazać to, co w regionie najlepsze za sprawą sprawdzonych przepisów. Stawiamy przede wszystkim na smak, a jego podstawą są składniki. Jeśli robimy śledzie, to muszą być to kaszubskie, bo są po prostu najlepsze.
Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne podkreśla, że telewizyjne przygody to okazja do promocji regionu od kuchni, a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?