Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Funkia (hosta)
Roślina, którą pewnie dobrze znamy jako ozdobę cienistych rabat, pochodzi z Azji, gdzie jest uprawiana jako warzywo. Szczególnie popularna jest w Japonii. Liście funkii można jeść na surowo lub po obgotowaniu – jak młodą kapustę. Najsmaczniejsze są młode liście, ścinane zanim w pełni się rozwiną lub wkrótce po tym.
W Polsce hosty są uprawiane przede wszystkim jako rośliny ozdobne - mają przeróżne odmiany ozdobne o fantazyjnie ubarwionych liściach. Mogą one różnić się smakiem, ale są jadalne. Jednak nie podsuwajmy ich kotom i psom oraz koniom, bo dla nich są szkodliwe.
Te rośliny uprawia się przede wszystkim ze względu na piękne liście, choć mają też ładne kwiaty, u niektórych odmian pachnące. Hosty nie są trudne w uprawie – najlepiej rosną w zacienionych miejscach. Jedyny problem może stanowić konieczność ochrony przed ślimakami, które są ich wielkimi amatorami.