Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Już w ten weekend Festiwal Żurawiny! Kaszuby warto poznać od kuchni

Edyta Łosińska-Okoniewska
Kaszuby to nie tylko malownicze tereny, pyszna kuchnia i ciekawa kultura, ale też skarby ukryte... na bagnach

Kaszuby to nie tylko malownicze tereny, pyszna kuchnia i ciekawa kultura, ale też skarby ukryte... na bagnach. Żurawina, bo o niej mowa, to owoc o niezwykłych właściwościach. Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata doceniło jego walory i od kilku lat organizuje festiwal poświęcony żurawinie.

Żurawina to polski „superfood” i co najważniejsze - rośnie na kaszubskich bagnach. Ma silne działanie przeciwbakteryjne, chroni przed chorobami serca i układu krążenia. Jest bogata w witaminę C, karoten, flawonoidy i przeciwutleniacze - szczególnie pomocne w czasie przesilenia jesiennego.

Już w ten weekend warto spróbować dań, w których głównym bohaterem będzie ten owoc. VI Festiwal Żurawiny „Dar Natury Bliżej Kultury” zaplanowano w dniach 7-8 września.

Żurawina z Kaszub ucierana na surowo jest 137 produktem tradycyjnym z Pomorza zarejestrowanym w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi w 2014 r. przez Halinę Rogińską. Wcześniej na liście znalazł się produkt - żurawina z jabłkiem i chrzanem.

- Żurawina spotykana jest najczęściej na kaszubskich terenach podmokłych i bagnach - mówi Halina Rogińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata. - Potrawy kaszubskie przede wszystkim opierają się na produktach pochodzących z tego regionu. To raczej skromna kuchnia, choć coraz częściej kucharze udowadniają, że z powodzeniem może trafić na iście królewskie stoły. Co ciekawe, większość potraw nie wymaga wielkich nakładów finansowych ani też umiejętności na miarę mistrza. Kuchnia kaszubska jest doceniana także za niekonwencjonalne połączenia. Żurawina coraz częściej wykorzystywana jest w zaskakujących kombinacjach. Kreatywność kucharzy nie zna granic. Króluje zarówno na słodko, jak i na słono.

Żurawina to krzewinka spotykana głównie na torfowiskach wysokich. Owoce dojrzewają w lecie, jednak utrzymują się na pędach nawet do wiosny. Można je również przechowywać w beczkach, zalane wodą. Owoce spożywane są na surowo z dodatkiem cukru lub w formie galaretek, konfitur i sosów. Coraz częściej organizuje się warsztaty, by mieszkańcy mogli poznać ten wyjątkowy owoc.

- Naszym celem jest podniesienie wiedzy i świadomości na temat lokalnych i regionalnych, tradycyjnych produktów oraz zachęcenie do wykorzystania ich w codziennym życiu - mówi Halina Rogińska.

Doskonałą okazją, aby bliżej poznać ten owoc będzie VI Festiwal Żurawiny „Dar Natury Bliżej Kultury”. W programie m.in. konkursy, występ kabaretu, kapeli ludowej, wspólne ognisko, wizyta studyjna na bagnach Schodno, koncerty, wspólne gotowanie i degustacja potraw z żurawiną, konkurs na potrawę, produkt z żurawiny - przewodniczący jury Tomasz Jakubiak. W planach również występ zespołu FEEL GOOD i solistki Patrycji Wierzby - finalistki Idola Kaszubskiego. Hitem jest gotowanie zupy żurawinowej.

Program festiwalu:

Sobota - 7 września

Godz. 9 - Rajd Rowerowy Szlakiem Kaszubskiej Żurawiny - start Agroturystyka Gościna

15 - Schodno wizyta studyjna na bagnach

Niedziela - 8 września

Godz. 9 - Rodzinny Rajd Rowerowy - start Rynek Kościerzyna.

13 - Dobrogoszcz - oficjalne otwarcie festiwalu.

13 - Występ zespołu FEEL GOOD (Julia Szczypior, Dariusz Radkowski, Adam Kamiński, Artur Martyn)

13.10 - Wręczenie odznak „Zasłużony Dla Rolnictwa”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto