Od soboty 15 maja otwarcie ogródków gastronomicznych
Na ten moment Polacy czekali z utęsknieniem, wreszcie będzie można coś wypić lub zjeść poza domem. Bary, kawiarnie i restauracje od 15 maja mogą przyjmować gości, choć na razie jeszcze na zewnątrz lokalu.
Od kolejnego tygodnia, czyli od 28 maja, będą już mogły ich przyjąć w środku lokalu. Od kilku dni restauratorzy przygotowywali się do otwarcia. Spodziewają się w weekend tłumów.
- Czekałam z utęsknieniem na to, kiedy choć przez chwilę będzie można poczuć się jak przed pandemią - mówi Marta z Kościerzyny. - Umówiłam się ze znajomymi na spotkanie w ogródku gastronomicznym na Rynku. Nie ma znaczenia w którym, byle tylko usiąść przy stoliku. Mam nadzieję, że pogoda nie spłata nam figla i nie będzie padało.
W przypadku ogródków restauracyjnych, jak i restauracji (które ruszą tydzień później) obowiązuje ścisły reżim sanitarny - maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, poza tym klienci będą musieli zajmować co drugi stolik, a odległość między nimi będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m. Zachowanie dystansu nie będzie konieczne, jeśli między stolikami staną przegrody.
Gastronomia otworzy się jednak nie bez problemów. Właścicielom niektórych restauracji brakuje rąk do pracy. Poszukiwani są m.in. kelnerzy i kucharze, a także kierowcy. Z danych Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej wynika, że w ub. r. pracę straciło około 200 tys. pracowników. Teraz wiele lokali poszukuje ludzi do pracy.
Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?