MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego,...
fot. Rawpixel/Getty Images

Kto powinien częściej jeść ogórki kiszone? Skorzystają: układ pokarmowy, figura i odporność. W tych schorzeniach warto sięgać po kiszonki

Wysoki poziom cholesterolu

Kiszonki stanowią doskonałe źródło bakterii kwasu mlekowego, które mają zdolność przetwarzania cholesterolu w sterole. Związki te w łagodny sposób hamują wchłanianie cholesterolu w jelicie, a dzięki temu obniżają jego stężenie we krwi. To sugeruje, że regularne jedzenie kiszonek może zmniejszyć odkładanie się blaszki miażdżycowej w ścianach naczyń krwionośnych, która jest jedną z głównych przycyzn rozwoju zawału serca.

Zobacz również

Powiatowy Dzień Strażaka 2024 w Osięcinach. Zobaczcie zdjęcia

Powiatowy Dzień Strażaka 2024 w Osięcinach. Zobaczcie zdjęcia

Industria Kielce wicemistrzem Polski. Odebrała srebrne medale [FOTO]

Industria Kielce wicemistrzem Polski. Odebrała srebrne medale [FOTO]

Polecamy

Liście twojej monstery nie mają dziur? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje!

Liście twojej monstery nie mają dziur? Sprawdź, dlaczego tak się dzieje!

Zostaliście rodzicami? Zobaczcie, jakie świadczenia wam przysługują!

Zostaliście rodzicami? Zobaczcie, jakie świadczenia wam przysługują!

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent

Nie zgadniesz, czego możesz użyć, aby pozbyć się siwych włosów. Wypróbuj ten patent