Najlepsza pizza w Kościerzynie
Jeśli jesteście ciekawi, które pizzerie zostały docenione przez mieszkańców Kościerzyny w naszej sondzie - zebraliśmy je dla was wraz z adresami pizzerii. Znajdziecie je w GALERII ZDJĘĆ
Pizza ma wielu miłośników i cieszy się popularnością niemal na całym świecie. Jedni uwielbiają cienki spód z mnóstwem dodatków, inni zaś doceniają grube ciasto. Został ustanowiony nawet Międzynarodowy Dzień Pizzy, który obchodzimy 9 lutego
Klasyczna wersja pizzy ma około 10 g białka, nieco ponad 11 g tłuszczu, ponad 26 g węglowodanów, niecałe 2 g błonnika, a także sporo minerałów (m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, miedź, mangan i selen) oraz witaminy: A, C, B6, B12, B1, B2, a także kwas foliowy. Około 40 g pizzy stanowi zaś woda.
Co ciekawe, naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie po przeprowadzeniu badań na ponad 8 tys. wielbicieli pizzy udowodnili, że osoby, które jedzą tę potrawę przynajmniej 2 razy w tygodniu, są wyraźnie mniej narażone na rozwój chorób nowotworowych.
Dzięki regularnemu spożywaniu klasycznej, włoskiej pizzy można aż o 59 proc. ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Wielbiciele pizzy są też o 25 proc. mniej narażeni na raka jelita grubego).
Według badaczy to zasługa wysokiej jakości składników, z których przygotowywana jest tradycyjna, włoska pizza (zwłaszcza działającego przeciwnowotworowo likopenu wchodzącego w skład sosu pomidorowego).
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?