Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Zobacz tradycyjny przepis na drożdżowy przysmak. Tak pyszne i delikatne, że sięgniecie po więcej

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe racuchy z jabłkami to prawdziwie domowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowe racuchy z jabłkami to prawdziwie domowy przysmak. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Drożdżowe racuchy z jabłkami to wyśmienity i tradycyjny deser. Robię je zawsze, gdy mam ochotę na sprawdzony przysmak, przypominający lata dzieciństwa. Najlepiej smakują podane z cukrem pudrem, dżemem lub rozpuszczoną czekoladą. Przekonaj się i wypróbuj przepis na racuchy z jabłkami.

W skrócie

Deser z jabłkami. Sprawdzony przepis

Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszną przekąskę lub smaczny deser. Podaj je posypane odrobiną cukru pudru lub posmarowane dżemem. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie do nich czekoladowego sosu. Wystarczy rozpuścić tabliczkę czekolady w 100 ml podgrzanej śmietanki kremówki. Jeśli lubisz ciekawe i nietypowe smaki, to dodaj do sosu także odrobinę chili.

Przepis an drożdżowe racuchy z jabłkami

Czas przygotowania: ok. 50 minut + smażenie.
Liczba porcji: na ok. 20 racuchów.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 40 g drożdży,
  • 400 g kefiru,
  • pół szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 16 g cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 3 kwaśne jabłka,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie cukier puder.

Jak zrobić racuchy z jabłkami na drożdżach?

Przygotowanie:

  1. W miseczce rozetrzyj drożdże z łyżką cukru. Dodaj odrobinę mleka i szczyptę mąki. Odstaw, by drożdże podrosły.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem waniliowym, mlekiem i kefirem.
  3. Dodaj podrośnięty zaczyn drożdżowy i przesianą mąkę, wymieszaj dużą łyżką lub trzepaczką kuchenną.
  4. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. pół godziny, by ciasto podwoiło swoją objętość.
  5. Umyj jabłka, obierz i pokrój w kostkę.
  6. Dodaj jabłka do ciasta i ponownie odstaw na 15 minut.
  7. Na patelni rozgrzej olej. Kładź po dwie łyżki ciasta i lekko rozpłaszczaj.
  8. Smaż racuszki z obu stron na złoty kolor.
  9. Gotowe przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
  10. Przed podaniem możesz oprószyć racuszki cukrem pudrem.

Smak dzieciństwa, czyli prawdziwy comfort food

Comfort food to popularny od dłuższego czasu kulinarny trend, polegający na przygotowywaniu potraw, które poprawiają humor i mają wartość sentymentalną, nostalgiczną. Takie smaki, znane z dzieciństwa czy potraw przygotowywanych w rodzinnym domu, nigdy nie wychodzą z mody i z pewnością potrafią przywołać miłe wspomnienia.

Jeśli masz ochotę na obiad w stylu comford food to przygotuj sobie prostą i sycąca zapiekankę makaronową z serem.

Na słodko polecamy tradycyjny przepis na pyszne naleśniki z jabłkami, które dla wielu kojarzą się z błogimi latami dzieciństwa. Świetnie smakują także twarogowe placuszki. Deser ten łączy w sobie smak sernika i szarlotki.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak zrobić racuchy z jabłkami? Zobacz tradycyjny przepis na drożdżowy przysmak. Tak pyszne i delikatne, że sięgniecie po więcej - Strona Kuchni

Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto