Najsmaczniejsze polskie zupy domowe. Proste, smaczne i pożywne. Przepisy na tradycyjne polskie zupy. Rosół, barszcz, pomidorowa
KRUPNIK
SKŁADNIKI:
- ok. pół kilograma mięsa drobiowego, np. z indyka lub kurczaka (skrzydełka, udka itd.),
- 2 litry bulionu lub wody,
- 1 cebula,
- 3 ziela angielskie,
- 1 listek laurowy,
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej (perłowej),
- 4 - 5 średnich ziemniaków,
- 1 duża marchewka,
- 1 mała pietruszka,
- kawałek selera i pora,
- szczypta kurkumy (opcjonalnie),
- 1 łyżka posiekanego koperku.
WYKONANIE:
Mięso umyj i włóż do garnka. Wlej bulion lub wodę, zagotuj i zbierz szumy. Dodaj obraną cebulę (podpraż ją, jeśli lubisz), ziele i listek, dodaj sól. Gotuj na umiarkowanym ogniu przez około pół godziny. Dodaj kaszę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i startą na dużych oczkach marchewkę. Dodaj pietruszkę, selera i pora. Dopraw solą, pieprzem i opcjonalnie kurkumą. Gotuj co najmniej pół godziny. Obierz mięso i z powrotem dodaj do zupy, dodaj też koperek. Możesz podawać z pieczywem.
Smacznego!