Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Po ile czereśnie i truskawki na Kaszubach? Ceny wyglądają optymistycznie. Sprawdź dlaczego warto jeść truskawki i czereśnie ZDJĘCIA

Redakcja
Czereśnie podobnie jak truskawki są bogatym źródłem witaminy C, ale także A, E oraz K.
Czereśnie podobnie jak truskawki są bogatym źródłem witaminy C, ale także A, E oraz K. Edyta Łosińska-Okoniewska
Sprzedaż truskawek i czereśni nabiera tempa, dlatego też sprawdziliśmy ceny tych przysmaków. Po liczbie kupujących widać, że na straganach i targowiskach nie ma dramatu. Co więcej - jest nadzieja, że z każdym dniem będzie jeszcze nieco taniej. Zobaczcie, ile trzeba zapłacić za letnie przysmaki!

Ceny truskawek i czereśni na Kaszubach

Truskawki i czereśnie królują na straganach i targowiskach. Wielu z utęsknieniem wyczekiwało rozpoczęcia sezonu na te owoce. I wreszcie nadszedł. Jednak jak zwykle ceny rozgrzewają, choć wydaje się, że w tym roku nie szokowały tak bardzo jak to bywało w poprzednich latach.

Dwukilogramową kobiałkę truskawek w Kościerzynie można kupić za 20 zł. Choć w mniejszych miejscowościach zdarzały się wyjątkowe okazje, gdy za 2 kg trzeba było zapłacić niespełna 13 zł.

W poprzednich latach ceny pierwszych czereśni pokazujących się na rynku budziły grozę. Owoce te sprowadzane z zagranicy były raczej dla najbogatszych, a miłośnicy z mniejszą zawartością portfela zwykle obchodzili się smakiem, czekając na krajowe i tańsze. A jak wyglądają sytuacja w tym roku? Sprawdziliśmy i mówiąc krótko - tragedii nie ma. Kilogram czereśni na kościerskim bazarze kosztował 20 zł, choć w niektórych miejscach 29 zł za kg. Trzeba dodać, że im większe, tym cena szła w górę. Czereśnie to wciąż owoce raczej luksusowe, ale ich cena nie jest już tak bardzo zaporowa.

Sezon na truskawki trwa zwykle do początku lipca, zatem warto sięgać po nie jak najczęściej, by nacieszyć się smakiem i świetnymi właściwościami dla zdrowia. Pamiętajmy, że owoce to znakomite źródło witamin i związków mineralnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Truskawki są źródłem kwasu cytrynowego i jabłkowego, a te wspomagają przemianę materii i przyspieszają usuwanie toksyn z organizmu. Mają również sporo witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Porcja 100 g truskawek jest źródłem:

  • witaminy A – 12 jednostek międzynarodowych (IU),
  • witaminy B1 – 0,024 mg,
  • witaminy B2 – 0,002 mg,
  • witaminy B3 – 0,386 mg,
  • witaminy B6 – 0,047 mg,
  • witaminy E – 0,29 mg,
  • wapnia – 16 mg,
  • magnezu – 13 mg,
  • żelaza – 0,41 mg,
  • potasu – 153 mg,
  • cynku – 0,14 mg.

Czereśnie podobnie jak truskawki są bogatym źródłem witaminy C, ale także A, E oraz K. Doskonale wpływają na układ odpornościowy, a witamina K pomaga również wątrobie. Sięgając po czereśnie dostarczamy do organizmu kwas foliowy, niacynę, tiaminę oraz ryboflawinę. Nie zapominajmy także o jodzie, fosforze, cynku i magnezie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto