- Natomiast ostatnim elementem projektu będzie wydanie miniksiążki kucharskiej z przepisami zrealizowanymi podczas warsztatów - mówi Katarzyna Cichosz, koordynator projektu.
Podczas każdych zajęć uczestnicy najpierw zapoznają się z recepturami, przygotowują sprzęt i produkty. Następnie przygotowują potrawy, korzystając z pomocy nauczycieli. Ulubioną częścią spotkań jest z pewnością degustacja. Nie tylko oni jednak mieli okazję spróbowania różnych pyszności. Przygotowane przez młodzież potrawy zostały zaprezentowane m.in. na kościerskim Rynku, na stoisku stylizowanym folklorem kaszubskim. Dzięki zakupionemu w ramach projektu wyposażeniu odwiedzającym stoisko serwowano ciepłe potrawy podczas degustacji. Ich smakiem zachwycali się nie tylko mieszkańcy powiatu kościerskiego, ale i przyjezdni goście, m.in. grupa turystów ze Złotowa w woj. wielkopolskim, którym najbardziej smakowała zupa kaszubska.
W dobieraniu potraw pomaga Lista Produktów Tradycyjnych Województwa Pomorskiego. Nie ma tam jednak gotowych przepisów. W przygotowaniu receptur pomagają nauczycielki nauki zawodu, a korzystają też z dostępnych publikacji na temat kuchni kaszubskiej, zawsze jednak starają się udoskonalać przepisy i wzbogacać własnymi pomysłami.
Uczniowie PZS nr 2 zgodnie przyznają, że są zadowoleni z uczestnictwa w warsztatach. Zapewniają, że w przyszłości będą wykorzystywać poznane przepisy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?