Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Powiat kościerski. W lasach nie brakuje grzybów i grzybiarzy.

Redakcja
Zbieranie grzybów jest przyjemnością, trzeba jednak wiedzieć które gatunki są jadalne
Zbieranie grzybów jest przyjemnością, trzeba jednak wiedzieć które gatunki są jadalne fot.E Okoniewska
Takiego wysypu grzybów, jaki mamy w tym roku, nawet najbardziej zagorzali grzybiarze nie pamiętają. By jednak przygoda z grzybami nie zakończyła się tragicznie trzeba pamiętać o kilku zasadach.

Przede wszystkim należy zbierać tylko dobrze znane gatunki grzybów pamiętając, że wiele grzybów trujących jest bardzo podobnych do jadalnych i tylko dobra znajomość cech botanicznych pozwala uniknąć tragicznej pomyłki. Co więcej, zbierać tylko zdrowe i dobrze wyrośnięte grzyby. Należy je zbierać do przewiewnych koszy, nigdy do plastikowych torebek, gdyż ulegają zaparzeniu i powstają w nich substancje trujące. Trzeba unikać podawania potraw z grzybów dzieciom, osobom starszym lub chorym, gdyż grzyby zawierają dużo substancji chitynowych i śluzowych co powoduje, że nawet gatunki jadalne są ciężko strawne.
Więcej na temat zbierania grzybów i gatunków czytaj 17 września w Gryfie Kościerskim.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto