Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
1 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gęś pomorska pieczona...
fot. 123rf

Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować

Gęś pomorska pieczona

Gęś pieczona w całości. Z zewnątrz przyrumieniona skórka, w środku widoczne kawałki jabłek. Smak: aromat owocowo-mięsny.

Hodowla gęsi na Pomorzu zwłaszcza lokalnych ras: pomorskiej czy kartuskiej, zarówno w gospodarstwach chłopskich, jak i w majątkach ziemskich, była niegdyś bardzo rozpowszechniona. Gęsi były łatwe w hodowli i wszechstronnie użytkowane: dostarczały mięsa, smalcu, puchu i pierza. Gęsinę spożywano na wiele sposobów, zarówno w potrawach codziennych, jak i odświętnych. Tradycja przyrządzania gęsiny utrzymuje się nadal wśród mieszkańców Kaszub.

Zobacz również

UZ w międzynarodowym rankingu. Zostawił w tyle większość polskich uczelni

NOWE
UZ w międzynarodowym rankingu. Zostawił w tyle większość polskich uczelni

"Kończą się pieniądze”. Turyści utknęli w Dubaju, więc zaalarmowali opolską policję

"Kończą się pieniądze”. Turyści utknęli w Dubaju, więc zaalarmowali opolską policję

Polecamy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Ugryzł cię kleszcz? Nigdy nie zgadzaj się na tę metodę leczenia boreliozy

Matura z angielskiego na poziomie podstawowym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z angielskiego na poziomie podstawowym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!

Na tym zarabia Dagmara z „Królowych życia”. Część pieniędzy płynie zza granicy!