Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Rolnicy często zapominają, że licząc koszty powinni brać pod uwagę także swoją pracę

(EDA)
Hodowcy bydła mięsnego wzięli udział w kolejnym szkoleniu, podczas którego eksperci radzili m.in. jak poprawić aspekt ekonomiczny hodowli.

Szkolenie zostało zorganizowane przez Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego w Warszawie oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. W trakcie spotkania poruszono zagadnienia bardzo istotne w hodowli bydła mięsnego.

- Rolnicy ze szczególną uwagą przysłuchiwali się wystąpieniu lek. wet. Wojciecha Wójcika na temat profilaktyki weterynaryjnej w chowie bydła mięsnego - mówi Andrzej Okrój, kierownik działu technologii produkcji rolniczej i doświadczalnictwa w Pomorskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. - Specjalista w bardzo ciekawy i barwny sposób przedstawił jak dbać o zwierzęta żeby były zdrowe. Podkreślił jak ważna jest czystość w pomieszczeniach dla zwierząt. Bardzo istotnym aspektem poruszonym przez tego prelegenta była konieczność wykonywania badań profilaktycznych w stadzie oraz u zwierząt zakupionych, zgodnie z zasadą, że lepiej zapobiegać niż leczyć.

Uczestnicy z dużą niecierpliwością oczekiwali na wykład „Uwarunkowania ekonomiczne w hodowli bydła mięsnego”, który wygłosił dr Marcin Gołębiewski z SGGW w Warszawie. Namawiał do zwrócenia większej uwagi na aspekt ekonomiczny hodowli bydła. Większość rolników nie oblicza kosztów swojej produkcji, dodatkowo bardzo rzadko liczą swoją pracę.

- Podczas tak dużej konferencji nie mogło zabraknąć omówienia spraw finansowych - mówi Krystyna Plata z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. - Przedstawiciel Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa omówił możliwości wsparcia producentów bydła w PROW 2014-2020.

Szkolenie było okazją do spotkania grupy hodowców, którzy w kuluarach poruszali dużo ciekawych zagadnień i tematów związanych z hodowlą. Mogli wymienić doświadczenia w działalności związanej z tą branżą. Do dyspozycji uczestników byli również zootechnicy PZHiPBM.

- Pod koniec konferencji odbyła się degustacja potraw z wołowiny kulinarnej - dodaje Andrzej Okrój. - Zaserwowano w różnych postaciach dania przygotowane z wołowiny naszego rolnika Mariana Cieślińskiego. Warto dodać, że konferencja zgromadziła ponad 150 słuchaczy za co serdecznie dziękujemy i zapraszamy za rok.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto