Na Targach Smaki Regionów można skosztować takich potraw jak oscypki, kaszanka po kaszubsku, krupniok śląski, miody z rejonu Dolnej Wisły i miód drahimski.
- Do tego chrupiące pieczywo, aromatyczne wędliny, smażone na piecu powidła, przetwory warzywne i owocowe, grzyby w zalewie i wyśmienite nalewki przyrządzane zgodnie z recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenia. Takich smakołyków nie znajdziemy w supermarketach, ale apetyt na nie jest ogromny. - informują organizatorzy Targów.
W tym roku, prócz kulinarów w różnych regionów Polski skosztować będzie też można wyrobów z regionów partnerskich Wielkopolski - włoskiego Emilia-Romania oraz Chungcheongnamdo w Korei Południowej.
Targi Smaki Regionów - atrakcje
- wręczenie Medali Targów Smaki Regionów
- warsztaty dla dzieci w minipiekarni przez Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP
- owocowo-warzywne warsztaty prowadzone przez Stowarzyszenie Polska Ekologia
- występy zespołów folklorystycznych
- miniwarsztaty kulinarne i plastyczne z redakcją magazynów Sielskie Życie i Sielska Kuchnia
- zabawy i animacje w Strefie Dziecka.
XII edycja regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów"
Zobacz też:
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?