MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. materiały prasowe TVN

Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022

Łosoś na makaronie z cukinii z sosem paprykowym Ewy Ziemiańskiej

Składniki:

1 filet z łososia atlantyckiego,
sos sojowy,
ocet winny
papryka słodka
papryka ostra,
papryczka chili,
papryka czerwona świeża
miód
1 cukinia
czosnek
oliwa
suszone pomidory

Przygotowanie:

Z fileta z łososia usuwamy skórę. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, octu winnego, papryki słodkiej, ostrej i chili oraz miodu.

Oczyszczony filet umieszczamy w marynacie. Cukinie strugamy za pomocą obieraczki, aż powstaną długie wstążki. Czosnek przysmażamy na oliwie z oliwek i na to wykładamy makaron z cukinii, delikatnie obsmażamy, aby cukinia nie straciła jędrności. Na koniec dodajemy pokrojone suszone pomidorki.

Łososia przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 7 minut w temperaturze 180° z włączonym termoobiegiem.
Paprykę świeżą słodką i ostrą kroimy w drobną kosteczkę i zalewamy śmietanką 30%. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.

Wykładamy makaron z cukinii, na niego gotowy filet z łososia i polewamy sosem paprykowym.

Zobacz również

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Hutnik nie zatrzymał Kotwicy w drodze do 1. ligi

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Bierzmowanie 2024 w parafii Przemienienia Pańskiego w Aleksandrowie Kujawskim

Polecamy

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Pak choi - co to za warzywo? Właściwości, przepisy na pak choi

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Za każdym razem obierasz pieczarki? W ten sposób sam sobie szkodzisz

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie