MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w...
fot. fpwing/123RF

Te błędy podczas gotowania mogą zmniejszyć ilość składników odżywczych w potrawie. Wyeliminuj je i ciesz się pełnowartościowym posiłkiem

Prażenie orzechów do mocnego zarumienienia

Orzechy, nasiona czy pestki podprażone na patelni lub w piekarniku są chrupkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Niestety wysoka temperatura, w której odbywa się proces, powoduje utlenianie się nienasyconych kwasów tłuszczowych, wytworzenie tłuszczy trans i wolnych rodników, a także straty witamin A i E.

Dlatego prażyć trzeba w odpowiedni sposób. Porcję nasion, należy wsypać na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. Czas prażenia zależy od wielkości produktu. By podprażyć sezam lub wiórki kokosowe wystarczy 15 sekund, natomiast orzechy włoskie lub migdały będą potrzebowały około minuty. Moment wyczucia charakterystycznego zapachu to znak, że proces należy zakończyć. Gotowe nasiona powinny mieć prawie niezmieniony kolor w stosunku do produktu wyjściowego i charakteryzować się specyficznym, przyjemnym zapachem i aromatem.

Zobacz również

Tragedia podczas festynu. Piorun ranił 18 osób, w tym dzieci

Tragedia podczas festynu. Piorun ranił 18 osób, w tym dzieci

Fiesta piłkarzy Motoru na stadionie w Gdyni. Tak świętowali awans. Zdjęcia

Fiesta piłkarzy Motoru na stadionie w Gdyni. Tak świętowali awans. Zdjęcia

Polecamy

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Ulubiony przysmak nie tylko dzieci jest coraz droższy. Dlaczego?

Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

NOWE FAKTY
Koniec prac nad Cyberpunkiem! CD Projekt nie będzie dłużej rozwijał gry

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!