MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Gofry serowe...
fot. bonami

Te wielkanocne przepisy polecają kulinarne blogerki. Będzie smacznie i oryginalnie

Gofry serowe
Markéta Pavleje, @kitchenettehome

Składniki:
• 220 g mąki pszennej (można zastąpić połowę pełnoziarnistą)
• 40 g skrobi kukurydzianej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• ½ łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka soli, świeżo zmielony pieprz
• 330 g kefiru
• 2 jajka
• 60 g masła
• 110 g startego sera (gouda lub cheddar)
• 140 g posiekanego gotowanego szpinaku
Do serwowania:
• pokrojone awokado, pomidorki koktajlowe, cebula, oliwki
• ser feta
• wędzone plastry łososia
• świeży koperek i liście bazylii
• jajko sadzone
Sposób przygotowania:
Do średniej miski wsyp mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj. W rondelku na małym ogniu rozpuść masło. Gdy się roztopi, odstaw garnek z kuchenki i dodaj pozostałe składniki – kefir, jajka, starty ser i przyprawy. Rozgrzej gofrownicę do średniej lub dużej mocy. Zmieszaj wszystko razem do powstania jednolitej masy. Gdy ciasto będzie gotowe, możesz od razu zacząć piec gofry na złocisty kolor. Nie zapomnij o dokładnym
pokryciu powierzchni gofrownicy olejem (najlepiej w sprayu).
Gofry możesz podać z jajkiem sadzonym, wędzonym łososiem, ziołami lub warzywami.

Zobacz również

Tragedia podczas festynu. Piorun ranił 18 osób, w tym dzieci

Tragedia podczas festynu. Piorun ranił 18 osób, w tym dzieci

Budzenie Sienkiewki 2024 za nami. Zobacz zdjęcia z ostatniego dnia imprezy w Kielcach

Budzenie Sienkiewki 2024 za nami. Zobacz zdjęcia z ostatniego dnia imprezy w Kielcach

Polecamy

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Nowy program MEN dla przedszkoli. Nabór rusza już w czerwcu!

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Więcej małych oddziałów. Klasy jednoosobowe to przyszłość polskiej szkoły?

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!

Puszysty omlet na maślance. Zrobisz go na słodko i na słono. Niebo w gębie!