- Babcie wraz z mamami z ochotą przystąpiły do przygotowania ciasta na pierniki - mówi Barbara Łangowska, sołtys Chwarzna. - Dzieci natomiast wykrawały foremkami różne kształty przysmaków. Nasze pociechy miały od 11 miesięcy do 15 lat. Wszyscy pracowali z wielkim zaangażowaniem i skupieniem.
Poza wspólnym pieczeniem był też czas na poczęstunek, zabawę i pląsy. Gotowe już wypieki dzieci zabrały ze sobą do domów.
- Tradycję pieczenia pierników warto podtrzymywać nie tylko dla smaku, ale także dla dekoracji i zabawy - dodaje sołtys wsi. - Nie ma nic przyjemniejszego niż prawdziwa, pachnąca choinka, udekorowana pierniczkami i ozdobami własnego pomysłu. Dzięki temu nastrój i świąteczna atmosfera w domach może trwać jeszcze dłużej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?