MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...
fot. pexels/pixabay

Wielkanoc dla wegan. Tak zrobisz tofurnik, sałatkę jarzynową, pasztet wielkanocny w wersji roślinnej. Poznajcie te przepisy

Pasztet z fasoli

Składniki:
3 średnie cebule
5 łyżek oleju
3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziarenek jałowca
3 goździki
1 większe obrane jabłko
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego (opcja)
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
3 szkl. ugotowanej fasoli (500g)
½ szkl. ziaren słonecznika
1 łyżka musztardy
3 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz

Przygotowanie:
Słonecznik zalać wrzątkiem na 20 min. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na głębokiej patelni na rozgrzanym oleju razem z liśćmi laurowymi, zielem ang., jałowcem i goździkami przez ok. 15 minut, aż się zezłoci. Wyjąć przyprawy.
Jabłko pokroić w kostkę i chwilę podsmażać z cebulą. W międzyczasie zmiksować odsączone ziarna słonecznika na gładką pastę. Piekarnik nagrzać do 190°C.
Do jabłka z cebulą dodać przyprawy, fasolę, masę ze słonecznika, musztardę i sos sojowy. Doprawić pieprzem i wymieszać.
Całość zmiksować porządnie blenderem i gdy masa wyszła zbyt mokra, dodać 2–3 łyżki bułki tartej. Spróbować masy i doprawić solą.
Całość przełożyć do formy z papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut, aż pasztet zacznie się rumienić.
Po upieczeniu porządnie ostudzić i dopiero potem wyciągać z formy.

Źródło: ervegan.com

Zobacz również

Była premier Beata Szydło z wizytą na Sądecczyźnie. Odwiedziła Wojnarową

Była premier Beata Szydło z wizytą na Sądecczyźnie. Odwiedziła Wojnarową

Komunikacyjny paraliż Kielc. Co nas czeka, jak sobie radzić? WIADOMOŚCI

Komunikacyjny paraliż Kielc. Co nas czeka, jak sobie radzić? WIADOMOŚCI

Polecamy

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Chcesz mieć gładkie stopy? Tego absolutnie NIE rób! Ostrzega ekspertka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Najsmaczniejsza kanapka z pasztetem i warzywami. Sekretem jest chrupiąca bagietka

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu