Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc pachnie piernikami! Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka jest zootechniczką, ale jej życie zdominowały pierniki | ZDJĘCIA

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka jest z wykształcenia zootechnikiem, jednak jej życie zdominowały pierniki. Wielkanocne symbole wykonane z piernikowej masy zachwycają!
Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka jest z wykształcenia zootechnikiem, jednak jej życie zdominowały pierniki. Wielkanocne symbole wykonane z piernikowej masy zachwycają! Pracownia z Sercem Robione
W niewielkich Tuszkowach w gminie Lipusz czuć już Wielkanoc. Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka tworzy wyjątkowe zające, baranki, jaja, a także kurczaki z piernika.

Kto powiedział, że Wielkanoc nie może pachnieć piernikiem? Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka w swojej niewielkiej pracowni "Z sercem robione" w Tuszkowach w gm. Lipusz udowadnia, że zające, baranki, czy kurczaki doskonale sprawdzają się w piernikowej odsłonie. W końcu nigdzie nie jest powiedziane, że baranek musi być cukrowy.

Wielkanoc pachnie piernikami! Agnieszka Ganowicz-Rolbiecka tworzy wyjątkowe słodkości

Tuszkowy słyną z pierników za sprawą Pani Agnieszki. Słodkości tworzy z pasją i to przez cały rok. Każda okazja jest dobra, by wykonać cukiernicze dzieła sztuki. Wszystkie są ręcznie robione i smakują doskonale. W jej pracowni nie ma ograniczeń. Nic zatem dziwnego, że wielkanocne symbole w lukrze prezentują się wyśmienicie. Urokliwe zające, słodkie baranki, a nawet piernikowe jajka zdobione wzorami kaszubskimi sprawiają, że już można poczuć świąteczną radość.

Pani Agnieszka pracuje sama. Czasem, w najbardziej gorącym okresie, z pomocą przychodzą dzieci, które pakują pierniki. W świątecznym ferworze trudno o wolną chwilę. Pani Agnieszka podkreśla, że jej wadą jest to, że nie potrafi odmawiać, ale dziś trudno jest wyobrazić sobie dzień bez lukrowania.

- Żartuję, że my lukrujące, jesteśmy uzależnione od cukru pudru, a dzień bez lukrowania jest dniem straconym - śmieje się właścicielka pracowni "Z sercem robione". - Z wykształcenia jestem zootechnikiem po studiach, instruktorem jeździectwa, byłam także nauczycielem w technikum hodowli koni. Nie spodziewałam się, że moje życie zdominują pierniki. Teraz nie wyobrażam sobie, aby z nich zrezygnować.

Warto dodać, że pierniki z Tuszków promują także kulturę kaszubską. Częstym motywem, który zdobi słodkości, są wzory kaszubskie. To sposób m.in. na promocję lokalnego dziedzictwa, w tym także kulinarnego. Pani Agnieszka chętnie dzieli się swoją wiedzą. Prowadzi m.in. warsztaty, podczas których uczestnicy mogą poznać różne techniki zdobienia. Są one także świetnym sposobem na integrację.

Polecjaka Google News - Dziennik Bałtycki
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto