MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często...
fot. ulyanakhorunzha/123RF

Wigilijne potrawy dla dziecka – co podać małym biesiadnikom, a czego unikać? Zobacz jak ułożyć świąteczne menu dla najmłodszych

Kutia i makowiec

Kutia i makowiec to dania ciężkostrawne, które często zawierają dodatek popularnych alergenów, czyli orzechów i miodu. Nie powinno się ich podawać dzieciom poniżej 2 r.ż., a po ukończeniu przez malucha dwóch lat, można spróbować podać mu małą porcję. Jeśli dziecko nie miało wcześniej kontaktu z poszczególnymi składnikami potrawy, lepiej nie podawać ich pierwszy raz podczas świąt.

Alternatywą dla makowych specjałów mogą być: pieczone jabłko, kisiel z owoców lub delikatny, domowy biszkopt bez cukru (po 7 m.ż. u dzieci, które mają wprowadzony gluten).

Zobacz również

Noc w Muzeum Ziemi Bieckiej. Gości witał sam Stanisław Wyspiański

Noc w Muzeum Ziemi Bieckiej. Gości witał sam Stanisław Wyspiański

Świetna gra Polek, „Biało-Czerwone” powalczą w ćwierćfinale

Świetna gra Polek, „Biało-Czerwone” powalczą w ćwierćfinale

Polecamy

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

Lecisz do Włoch? Odwiedź Monte Cassino. W tym roku szczególnie warto tam być

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie

Eksperci ds. snu nie robią tego nigdy rano. To łatwe i trudne jednocześnie