Formuła festiwalu przyjęła się na dobre. Mieszkańcy uwielbiają wspólne gotowanie. Mistrzem kuchni, który prowadził pokaz, był Mariusz Gachewicz. Festiwal kulinarny rozpoczął się konkurencją „golenie ryby” na czas. Uczestnikami rywalizacji byli przedstawiciele lokalnych władz z wójtem Marianem Pickiem na czele. W tym samym czasie przygotowany został przez Adama Dębskiego rosół z węgorza. Nieco później można było skosztować różnych odsłon zup rybnych, wędzonych ryb, śledzika po kociewsku, ryb w occie, ceviche z łososia . Dużym zainteresowaniem cieszyły się lokalne kramy, wśród których zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich. Pod okiem mistrza carvingu Grzegorza Gniecha oraz Bogumiły Rogowskiej dzieci i dorośli mogli przekonać się jak rzeźbić w owocach i warzywach. Z myślą o najmłodszych przygotowano również bezpłatną strefę zabaw.
Tegoroczna impreza to nie tylko gotowanie. Na scenie wystąpiły zespoły artystyczne, wśród nich najmłodsze lokalne talenty Iskierki i Gwiazdki, a gwiazdami wieczoru byli: Teresa Werner i Zespół Łobuzy. Po koncertach odbyło się zjawiskowe Fire Show w wykonaniu zespołu Muspel. Zabawę trwała do późnych godzin nocnych.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?