Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
RUCHANKI...
fot. Wikipedia.org

Zaskakujące nazwy potraw regionalnych. Oto gęsie pipki, keselica i parzybroda! Tradycyjne potrawy z zabawnymi nazwami

RUCHANKI

Danie kaszubskie. Płaskie, owalne racuszki z ciasta chlebowego (co daje smak lekko kwaśny) lub drożdżowego (smak słodkawy), smażone na gorącym tłuszczu.

Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba. Wersję z ciasta chlebowego spożywano także m.in. na śniadanie zamiast chleba. Ruchanki z mąki pszennej i drożdży przygotowywano natomiast w czasie karnawału. Podaje się je na ciepło, posypane cukrem pudrem lub kryształem. Na Kaszubach podaje się je z jabłkiem.

Zobacz również

Gość specjalny w klubie Energy 2000. Klubowiczki i klubowicze "odlecieli"! Zdjęcia

Gość specjalny w klubie Energy 2000. Klubowiczki i klubowicze "odlecieli"! Zdjęcia

Śmierć czterolatka pod tramwajem. W sądzie zeznawali świadkowie, w tym babcia chłopca

Śmierć czterolatka pod tramwajem. W sądzie zeznawali świadkowie, w tym babcia chłopca

Polecamy

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek

Chcesz mieć superpamięć? Nalej sobie „oleju do głowy”, a dokładnie... oliwy z oliwek