Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiące gofry były bardzo popularne na Pomorzu. Poznaj dawną recepturę na te przysmaki

Edyta Łosińska-Okoniewska
Okazuje się, że gofry to stary przysmak niezwykle popularny na Pomorzu. W recepturze są nawet drożdże

Narodowa kwarantanna sprawia, że wielu mieszkańców przebywa w domach, a to zwykle oznacza, że częściej sięgamy po różne przysmaki, chętniej też sami je przygotowujemy. Muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich przypomina, że na Pomorzu niezwykle popularne były gofry. Przygotowanie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wcale nie jest takie proste. Z pomocą przychodzą nam...stare gofrownice.

- Dawniej umieszczano przepisy na wafle na żeliwnych gofrownicach - informują pracownicy Muzeum Kaszubskiego Parku Etnograficznego we Wdzydzach Kiszewskich. - Niektóre z nich były kute przez miejscowych kowali i miały bardzo prostą formę w postaci szczypiec. Wafelnice umożliwiały wypiec ciasta w różnych rozmiarach oraz kształtach np. serca lub tradycyjnego prostokątnego gofra.

Poniżej przepis z wafelnicy
1 kg maki
2 i ¼ litra mleka
6-8 jajek
375 gram masła
1 łyżka drożdży

Źródło: Muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto