Narodowa kwarantanna sprawia, że wielu mieszkańców przebywa w domach, a to zwykle oznacza, że częściej sięgamy po różne przysmaki, chętniej też sami je przygotowujemy. Muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich przypomina, że na Pomorzu niezwykle popularne były gofry. Przygotowanie chrupiących na zewnątrz i miękkich w środku wcale nie jest takie proste. Z pomocą przychodzą nam...stare gofrownice.
- Dawniej umieszczano przepisy na wafle na żeliwnych gofrownicach - informują pracownicy Muzeum Kaszubskiego Parku Etnograficznego we Wdzydzach Kiszewskich. - Niektóre z nich były kute przez miejscowych kowali i miały bardzo prostą formę w postaci szczypiec. Wafelnice umożliwiały wypiec ciasta w różnych rozmiarach oraz kształtach np. serca lub tradycyjnego prostokątnego gofra.
Poniżej przepis z wafelnicy
1 kg maki
2 i ¼ litra mleka
6-8 jajek
375 gram masła
1 łyżka drożdży
Źródło: Muzeum Kaszubski Park Etnograficzny we Wdzydzach Kiszewskich
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?