"Bitwa na drobiowe smaki" jest ogólnopolskim konkursem kulinarnym adresowanym do uczniów szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym. Podczas eliminacji regionalnych jury wybiera najlepszy zespół, który będzie walczył o zwycięstwo w finale.
Młodych kucharzy z województwa pomorskiego gościł Powiatowy Zespół Szkół w Kościerzynie. Dodajmy, że Ekonomik ma spore doświadczenie w konkursach kulinarnych, które odbywają się tu systematycznie. Przyjazne progi szkoły mogli teraz bliżej poznać uczniowie z całego regionu.
Głównym bohaterem „Bitwy na drobiowe smaki” jest kurczak. Został on wybrany nieprzypadkowo - projekt jest prowadzony przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj i sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Konkurs jest najważniejszą częścią kampanii „Zwalczanie mitów na temat szkodliwych właściwości mięsa drobiowego wśród uczniów szkół ponadgimnazjalnych”.
Młodzi kucharze jak zwykle wykazali się kreatywnością, a kuchnia stała się królestwem aromatycznych zapachów.
Wśród dań były zarówno te tradycyjne jak i zupełnie nowoczesne. Pierwszego dnia konkursu jury wybrało 6 spośród 10 drużyn, które zakwalifikowały się do dalszego etapu. W trakcie emocjonującego finału wyłoniono zwycięzcę, którym została drużyna z Bytowa, drugie miejsce powędrowało do grupy z Piły, a trzecie otrzymał Słupsk.
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
STUDIO EURO 2024 ODC. 6
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?