Warto dodać, że rywalizacja zostanie przeprowadzona 18 września w Lubaniu podczas targów rolno-przemysłowych.
- Każdy uczestnik może zgłosić tylko jedną potrawę - mówi Andrzej Okrój, kierownik Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. - Wszystkie dania konkursowe muszą składać się wyłącznie z produktów jadalnych, dotyczy to również dekoracji.
Jak przyznają organizatorzy, głównym celem konkursu jest przede wszystkim wspieranie lokalnej tożsamości, popularyzowanie potraw i dań tradycyjnych z drobiu.
- Myślę, że będzie to również świetna okazja do tego by zaprezentować umiejętności kulinarne członków stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich - dodaje Andrzej Okrój. - Nie bez znaczenia jest też integracja mieszkańców i wymiana doświadczeń kulinarnych.
Uczestnicy mogą liczyć na upominki i dyplomy.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?