Poznaj regionalne przysmaki z Pomorza. Oto dania, których warto spróbować
Pierogi z kaszą gryczaną
Pierogi o białej gładkiej skórce, wewnątrz beżowo-brązowe; nadzienie z widocznymi ziarenkami kaszy. Smak: nadzienie lekko słone, smak wzbogaca dodatek cebuli.
Pierogi to jedna z tych potraw, która wywodzi się przypuszczalnie z dawnej kuchni słowiańskiej. Receptura pierogów z kaszą gryczaną pochodzi z XIX wieku z terenu Bieszczad, na którym to zamieszkiwała rodzina przygotowująca tę potrawę do dzisiaj. W 1947 roku mieszkańcy zostali wysiedleni na Ziemie Zachodnie i osiedlili się w okolicach Sztumu. Wielopokoleniowa rodzina przekazywała swe tradycje kolejnym pokoleniom. Od lat są one specjalnością kulinarną osób wywodzących się z tamtych stron. Niegdyś pierogi przyrządzało starsze pokolenie, a teraz przygotowuje je młodsze, ponieważ są one niezwykle smaczne i zdrowe. Pierogi należą do potraw tanich, łatwych do przyrządzania, pożywnych i bardzo smacznych. Są wykonywane ręcznie według tradycyjnego przepisu z 1879 roku. Jest to autentycznie ludowa wersja pierogów, godna uwagi i bardzo smaczna.