Przepisy na pączki i faworki. Przed nami tłusty czwartek. Jak przygotować najlepsze pączki? Poznaj sprawdzone przepisy [ZDJĘCIA]
Pączki z ciasta parzonego z rodzynkami i skórką pomarańczową
Składniki: 1/2 kg maki, 4 duże jaja,1 szklanka mleka,1/2 szklanki śmietany kremówki,3 łyżki cukru,5 dkg drożdży,5 dkg masła lub margaryny,2 cukry waniliowe, skórka pomarańczowa kandyzowana, rodzynki, szczypta soli, 1 kg smalcu do smażenia, cukier puder.
Wykonanie
Do garnka wlać mleko, śmietanę, dodać margarynę, cukier, 1 cukier waniliowy, szczyptę soli. Zagotować. Garnek zdjęć z ognia, wsypać mąkę dokładnie wymieszać. Ponownie postawić na ogniu i mieszać aż ciasto zacznie dobrze odchodzić od garnka.
Ponownie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy do ciasta 1 jajko. Przestudzić, i stopniowo dodać pozostałe jaja dokładnie ucierając. Do ciasta wrzucić skórkę pomarańczową, opłukane w zimnej wodzie a następnie sparzone rodzynki, drożdże roztarte z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżką letniej wody i dokładnie wymieszać. Pozostawić na około 20 minut żeby ciasto wyrosło.
W garnku rozgrzać smalec. Ciasto nabierać łyżką, smażyć około 4 minuty - pączki muszą swobodnie pływać w tłuszczu. Wyjmować, odsączać na papierze. Cukier puder zmieszać z cukrem waniliowym, posypać jeszcze gorące paczki. Podawać ciepłe lub zimne.