W skrócie
Jeśli szukasz prostego przepisu na świąteczną pieczeń, który ma w sobie to „coś”, przygotuj pieczoną szynkę z goździkami. Jest banalnie prosta w przygotowaniu i robi się praktycznie sama. Jeśli masz tyle czasu, możesz ją marynować nawet przez trzy dni, co jakiś czas obracają w zalewie i trzymając w chłodnym miejscu. Dla tych, którzy nie zdążyli – wystarczy doba marynowania. Mięso wychodzi delikatne i rozpływa się w ustach.
Szynka z goździkami – klasyczny przepis na święta
Czas przygotowania: doba na zamarynowanie + 3 godziny pieczenia
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 2,5 kg surowej szynki ze skórą,
- 6 łyżek miodu,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- ok. 25 goździków,
- szklanka bulionu,
- szklanka białego wina,
- ziele angielskie, liście laurowe,
- sól, pieprz.
Polecam także: Klasyczne torty na święta. Tradycyjny tort makowy, tort orzechowy jak za dawnych czasów
Jak przygotować świąteczną szynkę z goździkami?
- Najpierw przygotowałam marynatę: w brytfance wymieszałam bulion, wino, sos sojowy, miód, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.
- Oczyszczoną i osuszoną szynkę włożyłam do marynaty na 24 godziny.
- Ponacinałam skórę w romby i naszpikowałam szynkę goździkami.
- Piekłam przez 3 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, co jakiś czas polewając sosem z pieczenia.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?