W Zespole Szkół Gastronomicznych w Gdańsku odbył się VIII Wojewódzki Konkurs Potraw Francuskich „Frankofonia 2022”. Tematem przewodnim kulinarnej rywalizacji była: ”Tarta, tartaletka - Francja Elegancja”. Uczestnicy musieli przygotować wytrawną tartę w różnych odsłonach.
W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z województwa pomorskiego.
Dla uczestników to przede wszystkim świetna lekcja kreatywności, szukania inspiracji kulinarnych, rozbudzania wrażliwości estetycznej oraz propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej.
W konkursie nie mogło zabraknąć uczniów Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Ekonomik reprezentowały Julia Wałdoch i Zuzanna Gostkowska z klasy 2 TŻ 1.
Uczennice z Kościerzyny przygotowały tartę z gruszką, figami, kaszanką, cykorią i serem cemembert. Takie połączenie smaków doceniło jury konkursu, przyznając ekipie z Ekonomika trzecie miejsce. Opiekunem zdolnej młodzieży był Tomasz Grzegorzewski.
- Gratulujemy uczennicom zajęcia 3 miejsca w wojewódzkim konkursie i sukcesów w następnych konkursach - dodaje Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel w PZS nr 1 w Kościerzynie.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?