Kaszuby, jedno z najciekawszych i najpiękniejszych miejsc na mapie Polski, to także doskonała kuchnia, która jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. O tym, jak tradycyjne potrawy przyprawić nutą nowoczesności przekonali się uczniowie Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. W Ekonomiku bowiem odbyły się warsztaty kulinarne z cyklu "Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie".Młodzież wraz szefem Tomaszem Milewskim przygotowała wspaniałe potrawy charakterystyczne dla regionu Pomorza.
Dorsz, krupnik, grzyby, golonka, kiszona kapusta i wiele innych produktów pojawiło się w szkolnej kuchni. Jedno jest pewne, było nie tylko smacznie, ale i zaskakująco. Popularne na Kaszubach potrawy zyskały nowe, kulinarne oblicze.
Warto nadmienić, że warsztaty odbyły się także w innych miastach. Kulinarne tourne po Polsce dotyczyło m.in. Lublina, Sulęcina, Świecia, Suwałk, czy Łodzi. Szkoły, które otrzymały najwięcej lajków pod postem z warsztatów, zwyciężyły. Główna nagroda powędrowała do Powiatowego Zespołu Szkół nr 1 w Kościerzynie. Gratulujemy!
Wyniki zgromadzonych lajków
- Kościerzyna 2,2 tyś.
- Sulęcin 2 tyś.
- Lublin 1 tyś.
- Świecie 674
- Żychlin 329
- Suwałki 304
- Łódź 205
- Rzemień 150
- Ełk 56
FOT. @good.lookin.food
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?