Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wszystko na temat produkcji mięsa wołowego. Szkolenie w Lubaniu

(EDA)
Najwięcej hodowców bydła w województwie pomorskim znajduje się w powiatach: kościerskim, kartuskim i chojnickim

Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego oraz Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Lubaniu zapraszają na szkolenie dla producentów mięsa wołowego. Odbędzie się ono 1 lutego 2018 r., o godz. 9.30 w sali konferencyjnej w budynku PODR w Lubaniu. W programie m.in. profilaktyka weterynaryjna w chowie bydła mięsnego ( lek. wet. Wojciech Wójcik), uwarunkowania ekonomiczne w hodowli bydła mięsnego (dr inż. Marcin Gołębiewski - SGGW w Warszawie), możliwość wsparcia hodowli bydła mięsnego z PROW 2014 - 2020 (przedstawiciel ARIMR OT Gdynia).

Eksperci będą także mówili o możliwościach współpracy z zakładami przetwórczymi. Podczas szkolenia będzie okazja aby spróbować potraw z wołowiny kulinarnej.

Jak się okazuje, hodowla bydła ras mięsnych jest ogromną szansą dla rolników z naszego terenu. Jak podkreślają specjaliści, Pomorze posiada rezerwy zasobów paszowych, szczególnie jeśli chodzi o pasze objętościowe. W województwie pomorskim istnieje bardzo dużo gruntów nieużytkowanych rolniczo. Na większości z nich może być prowadzona hodowla bydła mięsnego. Najwięcej hodowców bydła w województwie pomorskim znajduje się w powiatach: kościerskim, kartuskim i chojnickim, a wołowina jest trzecim co do wielkości produktem eksportowym naszego kraju. Dlatego też to właśnie w produkcji bydła mięsnego upatruje się szans na rozwój wielu gospodarstw.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na koscierzyna.naszemiasto.pl Nasze Miasto