Po raz kolejny w Powiatowym Zespole Szkół nr 1 w Kościerzynie odbyło się tradycyjne czepkowanie. Uczniowie dwóch klas pierwszych pionu gastronomicznego oficjalnie rozpoczęli swa przygodę związaną ze zgłębianiem tajników sztuki kulinarnej.
Uroczystego nałożenia czepków dokonała dyrektor szkoły Jarosława Łoncka oraz nauczyciele gastronomii Sabina Troka, Marlena Żywicka - Czaja i Tomasz Grzegorzewski.
Młodzi przyszli kucharze ślubowali, że będą: „odkrywać tajemnicę wiedzy ze wszystkich przedmiotów, które wprowadzają ich w wybraną dziedzinę gastronomii. Łączyć celowo i mądrze zdobywaną wiedzę z doświadczeniem praktycznym a także, odkrywać, oswajać i zgłębiać tajemnicę sztuki kulinarnej.”
- Przed młodzieżą stoi nie lada wyzwanie, gdyż w dzisiejszych czasach akcent w gastronomii jest mocno położony na kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych, propagowaniu inicjatyw kształtujących prawidłowe nawyki żywieniowe, rozbudzanie wrażliwości estetycznej oraz propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej - mówi Tomasz Grzegorzewski, nauczyciel w PZS nr 1 w Kościerzynie. - Niech inwestycja w praktyczną naukę zawodu sprawia młodzieży wiele radości i satysfakcji, a ich potencjał kulinarny kiedyś przełoży się nie tylko na kuchnie regionalną, ale również na kuchnię polską.
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?